אדריכלות מטבחים: עקרונות לעיצוב חלל פונקציונלי ויפה

כאשר ניגשים לתכנן מטבח חדש, הרבה פעמים עולה המונח "אדריכלות מטבחים" על הפרק – אבל… מה זה בעצם אומר? זה קשור לתכנון? לעיצוב? משהו אחר? להלן נסקור כמה היבטים חשובים בעבודתו של אדריכל מטבחים: תכנון מרחב וזרימת עבודה, השפעת הסגנון האדריכלי על עיצוב המטבח, שימוש בטכנולוגיה בעיצוב מטבחים, ובחירת חומרים וגימורים.

תכנון מרחב וזרימת עבודה

תכנון מטבחים נשען על העיקרון לפיו המטבח צריך להיות חלל נוח לעבודה, ולשרת באופן יעיל את כל הפעילויות הכרוכות בהכנת מזון, ניקיון ואירוח. אדריכלים רבים מתייחסים לחלל המטבח כאל "תזמורת" שצריך לנצח עליה במקצועיות: כל תחנה וכל משטח חייבים להיות מתוכננים במיקומים הנכונים, כך ששום פריט או תהליך לא יחסום את האחר, ושלא תיווצר "צרימה" בתהליכי העבודה השוטפים. 

אחד העקרונות החשובים הוא "משולש העבודה": הוא קובע כי שלושת האזורים העיקריים של המטבח, שהם הכיור, הכיריים והמקרר, צריכים להיות קרובים פיזית זה לזה. כך נוצרת זרימה יעילה של עבודה ונמנעת הליכה ממושכת בין התחנות השונות בזמן בישול, לפעמים עם ידיים מלאות בכלים או במצרכים. תכנון המשולש מתבטא גם בקביעת צורות המטבח (צורת ח', צורת ר' וכו') בהתאם לגודל החלל ולצרכים הספציפיים של המשתמשים בו.

מלבד שלוש הנקודות העיקריות שציינו לעיל, חשוב לשלב בחוכמה גם בין אזורי האחסון, שטחי ההכנה של המזון, כלי הבישול ואביזרי הניקיון. כך למשל ניתן לתכנן מראש את מיקומי הכיור והמדיח בסמוך למשטח העבודה המרכזי, כדי לאפשר ניקיון והחזרת כלים במהירות. כלומר, המטבח צריך להיות מתוכנן כך שהאדם שמבשל או אופה לא נתקל בחסימות; שאם יש כמה אנשים במטבח הם יוכלו לעבוד יחד מבלי להפריע אחד לשני – ורצוי שאחרי סיום הבישול, המטבח לא ייראה כאילו חלף בו טורנדו.

השפעת הסגנון האדריכלי על העיצוב 

המטבח אינו חלל שעומד לבדו, אלא מושפע מסגנון האדריכלות והעיצוב הכללי של הבית. כך, לדוגמה, בבתים שבהם קיימת גישה פתוחה ורצון לתחושת מרחב, ייתכן שעדיף לוותר על דלתות וללכת על מטבחים פתוחים. לעומת זאת, בבתים שבהם דווקא כן מתאימים יותר קירות או חציצות אחרות, יכול להיות שאפשר דווקא להגדיר את מרחב המטבח בצורה ברורה יותר (מה שיכול לאפשר הוספת מקומות אחסון). 

לסגנון האדריכלי יש השפעה מהותית גם על בחירת הצבעים והגוונים. ייתכן שבבית המעוצב בקווים נקיים ובהירים, המטבח יקבל גוונים בהירים שידגישו תחושת מרחב. לעומת זאת, בבית שבו רוצים להדגיש חמימות, ניתן לשלב גווני עץ עשירים ומשטחי אבן עם אופי מסורתי.

כך גם לגבי חומרי הגלם, ולמעשה לגבי כל הסגנון האדריכלי של הבית: אם הבית מושתת על קונספט של קירות חשופים או שימוש באבן טבעית, המטבח יתאים את עצמו עם משטחים בגוון קרוב או חיפויים שתומכים בתחושה הכללית. לעיתים משלבים אלמנטים כגון אי באמצע המטבח, שמשתלב בגובהו ובחומריו עם יתר הרהיטים או עם המראה החיצוני של הבית – וכך הלאה.

שימוש בטכנולוגיה 

הטכנולוגיה הולכת ותופסת מקום מרכזי במטבחים, ואין אדריכל מטבחים שיוכל להתעלם מכך. עובדה: יותר ויותר מקררים כוללים מסכי מגע וחיבור לאפליקציות המאפשרות לנהל רשימת קניות או לעקוב אחר מלאי המזון. כיריים ותנורים ניתנים לשליטה מרחוק, מסייעים בוויסות טמפרטורות, ומאפשרים דיוק רב יותר בבישול. כל אלה מקלים על השימוש היומיומי במטבח ומוסיפים מעטפת טכנולוגית מודרנית.

הטכנולוגיה לא עוצרת במכשירי החשמל. תאורה חכמה עם חיישנים יכולה לשנות את עצמת האור בהתאם לצורך או לשעות היום. מגירות חשמליות ופתרונות אחסון שנפתחים ונסגרים בנגיעה מציעים שילוב בין עיצוב נקי לבין נוחות. אפילו אוורור המטבח משתפר בזכות התקדמויות אדירות בטכנולוגיות שונות, עם מנדפים שקטים או מערכות אוורור חדשניות המשתלבות בעיצוב הכללי של החלל.

בחירת חומרים ועיצוב גימורים

אחד ההיבטים החשובים ביותר בתכנון מטבח הוא בחירת החומרים והגימורים, המשפיעים הן על המראה הסופי והן על עמידות המטבח לאורך זמן. אדריכלות מטבחים משמעה גם שילובים מעניינים בתחום הזה. למשל, עץ מלא או מתכת (או גם וגם!) בפריטים פונקציונליים דוגמת חיפויי קיר או משטחי עבודה, או שילוב זכוכית ליצירת שקיפות ותחושת עומק – כל זה תוך לקיחה בחשבון שהמטבח נתון לשימוש יום-יומי אינטנסיבי ולפיכך על החומרים להיות עמידים לשחיקה, חום ורטיבות.

משטח העבודה הוא מרכז העניינים במטבח, ולכן יש לבחור חומרים חזקים, עמידים ונוחים לתחזוקה – כמו שיש, גרניט, או חומרים משולבי קוורץ. בשנים האחרונות קיימת גם מגמה של שילוב משטחים דקיקים, היוצרים תחושה אלגנטית ומודרנית. ומעבר לבחירת החומרים המרכזיים, יש לזכור שגם לפרזול (כמו ידיות, צירים או מסילות מגירות) יש השפעה גדולה על נוחות השימוש ואורך החיים של המטבח. בחירת ידיות דקורטיביות או מנגנוני סגירה שקטים יכולה לשדרג גם את הלוק הסופי של המטבח וגם את התפעול היומיומי.

לסיכום

מתכנון ועד עיצוב, אדריכלות מטבחים היא אמנות המשלבת ידע טכני עמוק, הבנה בחומרים, שימוש בטכנולוגיות חדישות והתאמה לסגנון הכולל של הבית. אדריכל מטבחים יכול לבצע חלוקה נכונה של שטחי העבודה באופן שישמור על זרימת עבודה מיטבית, לבחור בצורה חכמה חומרים וגימורים, ולשלב גם טכנולוגיה עדכנית. כל זאת על מנת ליצור מטבח מעוצב, נוח לעבודה ועמיד לאורך זמן. ואם תרצו לראות דוגמאות למטבחים היפים והפונקציונליים שעליהם חתומים אדריכלי המטבחים של אורכיד – לחצו כאן.

לפני שנעבור לווטסאפ מלאו את פרטים